sklep

niedziela, 10 lutego 2013

Białe perły.Sprzedane







"Perły – wytwory małży (głównie perłopławów z rodzajów Pteria i Pinctada), rzadko ślimaków. Zbudowane są z tej samej substancji co wewnętrzna strona muszli (masa perłowa), której głównymi składnikami są węglan wapnia (w postaci aragonitu) i rogowata substancja białkowa (konchiolina), która spaja mikrokryształy skupione koncentrycznie wokół jądra. Perły powstają najczęściej w wyniku reakcji organizmu na ciało obce, które przedostało się do muszli.
Pochodzenie nazwy "perła" nie jest pewne, być może zostało zapożyczone od gatunku małża (łac. "perna") lub kulistego kształtu (łac. "sphaerula").
1. Ze względu na barwę wyróżnia się:
  • perły białe – o barwie podstawowej białej lub zbliżonej do białej i bardzo słabym "oriencie" lub "overtonie"
  • perły czarne (nazwa tradycyjna) – o barwie czarnej, prawie czarnej lub szarej: także brunatnej, ciemnoniebieskiej, niebieskozielonej lub zielonej i grafitowym połysku.
  • perły brązowe – odmiana pereł czarnych o barwie brunatnej i charakterystycznym intensywnym połysku.
  • perły niebieskie – odmiana pereł czarnych o barwie ciemnoniebieskiej do szaroniebieskiej, wywołanej obecnością warstewki konchioliny tuż pod zewnętrzną powierzchnią, domieszkami mikroskopijnych cząsteczek iłu lub obecnością domieszek w aragonicie o intensywnym połysku.
  • perły kremowe – o barwie podstawowej kremowej, modyfikowanej słabym "orientem" lub "overtonem"
  • perły kremoworóżowe – o barwie podstawowej kremowej i różowym "oriencie"
  • perły różowe – o barwie podstawowej różowej lub innej i intensywnym różowym "oriencie".
  • perły "fancy" – o barwie podstawowej białej lub kremowej i różowym "oriencie" oraz nakładającym się na nie niebieskozielonym, fioletowym, purpurowym, niebieskim a niekiedy zielonym "overtonem"
  • perły kremoworóżowe "fancy" – perły kremowe o intensywnym różowym "oriencie" z poświatą "overtonu"
Barwa podstawowa – zależy od ilościowego stosunku aragonitu do konchioliny. Perły zbudowane tylko z masy perłowej są białe; w miarę wzrastania ilości konchioliny barwa podstawowa staje się ciemniejsza.
"Orient" – terminem tym określa się delikatną, zwykle punktową grę barw, o różnych odcieniach barwy różowej.
"Overton" – terminem tym określa się zjawisko występowania dodatkowych barw, zwykle niebieskozielonej, fioletowe, purpurowej, niebieskiej lub zielonej, modyfikujących barwę różową.
2. Ze względu na pochodzenie rozróżniamy:
  • Perły naturalne – powstałe w przyrodzie bez udziału człowieka zarówno w morzach jak i w wodach słodkich. Określa się je mianem pereł prawdziwych.
  • Perły hodowlane – Rosnący popyt doprowadził do tego, że zaczęto masowo hodować perłopławy. Mimo że perły powstały przy współudziale człowieka są produktem naturalnym, nie imitacją.
    • perły hodowlane słonowodne
    • perły hodowlane słodkowodne
3. Ze względu na kształt wyróżnia się:
  • perły okrągłe – okazy o typowym regularnym kształcie kuli lub lekko spłaszczone.
  • perły barokowe – okazy o bardzo nieregularnych kształtach.
  • perły w kształcie kropli – okazy o kształcie zbliżonym do kropli lub gruszki.
  • perły w kształcie guzika – okazy słabowypukłe, jednostronnie płaskie.
  • perły w kształcie ziarna – drobne okazy, o masie poniżej 0,25 grana i asymetrycznym kształcie.
  • perły połówkowe – półwypukłe perły, jednostronnie płaskie.
  • perły ćwiartkowe – okazy w trzech czwartych owalne, w jednej czwartej płaskie.
  • perły inne: słodkowodne lub kolorowe."cyt Wikipedia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz